Toenemende concurrentie maakt MKB ondernemer niet ongerust

28 maart 2013

De afgelopen twee jaar heeft ruim de helft van de ondernemers in het MKB ervaren dat de concurrentie is toegenomen. Bij een op de zeven bedrijven leidt dit er zelfs toe dat het bedrijf verlies maakt. Toch kijken veel ondernemers positief tegen concurrentie aan en zijn zij ervan overtuigd dat het eigen bedrijf over twee jaar nog zal bestaan. Dit blijkt uit onderzoek van Panteia/EIM in het Midden- en Kleinbedrijf (MKB).

Aanhoudende crisis verhoogt concurrentie
De aanhoudende economische crisis, de oplopende werkloosheid, het historische lage consumentenvertrouwen en de afname van de koopkracht van consumenten zorgen voor een toenemende concurrentie voor het MKB. MKB-ondernemers ervaren de concurrentie van bedrijven binnen de eigen branche het sterkst. Ruim acht op de tien (84%) MKB-ondernemers is van mening dat de concurrentie hen scherp houdt. Ook een deel van de ondernemers die extra veel last hebben van concurrentie geven aan dat dit ook voor hen geldt.

Meer aandacht voor maatregelen tegen concurrentie
Dat concurrentie het MKB scherpt houdt, blijkt ook uit het brede palet aan maatregelen dat ondernemers uit concurrentieoverweging hebben genomen. Belangrijkste aandachtsgebieden voor het MKB blijken de persoonlijke benadering van de klanten (voor 57% van de ondernemers), de prijs (55%), de kwaliteit (49%) en de vernieuwing (46%) van de producten en/of diensten.

Ondernemers positief over de toekomst
Ieder bedrijf verkeert in een unieke situatie en maakt onderdeel uit van een andere omgeving en dat blijkt ook uit de specifieke maatregelen die ondernemers hebben getroffen. Bedrijven zijn goed op de hoogte van het gedrag van de directe concurrenten. Dit zou kunnen komen doordat men aangeeft dat hier ook de meeste concurrentie vandaan komt. Ondanks de concurrentie zijn de meeste ondernemers positief over de toekomst; negen op de tien ondernemers geven aan dat het bedrijf over twee jaar zeker nog zal bestaan.
 


Voor inlichtingen: 079 322 22 00

Concurrentie in het MKB

28 maart 2013

Panteia/EIM heeft in de tweede meting van het MKB-Beleidspanel van 2012 vragen voorgelegd over concurrentie. Bijna 2.000 ondernemers hebben deze vragen beantwoord. Deze minirapportage biedt inzicht in de vormen van concurrentie waar het MKB mee te maken heeft, of het MKB ervaart dat de concurrentie verhevigd is en welke rol de economische crisis hierbij speelt. Ook het beeld dat het MKB heeft van de concurrentie wordt behandeld. Vervolgens wordt nog uitgebreid ingegaan op de maatregelen die het MKB heeft getroffen om de concurrentie het hoofd te bieden. In de rapportage wordt onderscheid gemaakt naar verschillende grootteklassen en sectoren, zodat een goed beeld ontstaat van de verschillen die hier tussen bestaan.

Voor een uniek overzicht van de ontwikkelingen in diverse sectoren ga naar:

http://www.ondernemerschap.nl/index.cfm/1,113,340,0,html/Sector

 

Leave this field empty

Auteur(s): drs. J. Snoei, drs. W.V.M. van Rijt-Veltman

Contact

Via onderstaande gegevens kunt u contact met ons opnemen. Als u op de hoogte wilt blijven van interessant nieuws, kunt u ons ook volgen op twitter en/of onze LinkedIn-pagina. Daarnaast hebben wij een grote bron van informatie over werk van Panteia op onze nieuws-pagina.

Postadres:
Postbus 7001
2701 AA Zoetermeer

tel: +31 (0)79 322 20 00
fax: +31 (0)79 322 21 01

e-mail: info@panteia.nl

Bezoekadres:
Bredewater 26
2715 CA Zoetermeer