Zzp’er smeermiddel van innovaties binnen MKB

10 februari 2011

Zzp’ers vervullen een belangrijke rol bij innovatie in het MKB. Van de MKB-bedrijven die innoveren met behulp van externe partijen geeft 33% aan dat zij daarbij zzp’ers inschakelen. Dat is circa 8% van het totale MKB (ruim 60.000 bedrijven). Daarmee zijn zzp’ers een smeermiddel voor innovatieprocessen bij MKB-bedrijven. Het inhuren van zzp’ers gebeurt nog frequenter dan bijvoorbeeld gebruik maken van kennisinstellingen (circa 25%). Dit blijkt uit het rapport “Smering voor de nering” van EIM dat vandaag gepresenteerd wordt.

Dienstverlening en bouw betrekken vaker zzp’ers bij innovatie
In deze twee sectoren, waar relatief veel zzp’ers actief zijn, worden zij ook vaker ingehuurd bij innovatieprocessen, meer dan bijvoorbeeld in de sectoren handel, de horeca en het transport. Ook de mate van innovativiteit van MKB-bedrijven heeft invloed. Hoe actiever en systematischer bedrijven bezig zijn met innoveren, hoe vaker zzp’ers worden ingeschakeld. Dit hangt samen met de specialisatie, een gunstige prijs-kwaliteitverhouding en de snelle kennisverspreiding van zzp’ers.

Wel overwogen, maar geen zzp’er ingeschakeld
Daarnaast heeft nog 14% van de bedrijven die zonder de hulp van zzp’ers innoveert, dat wel overwogen, maar vinden zij het vaak niet nodig of  te duur in verhouding tot de schaal van de innovatietrajecten.

Zzp’ers leveren vooral kennis en mankracht in het innovatieproces
Als zzp’ers worden ingeschakeld brengen zij kennis en ervaring in. Verder zijn de concrete bijdragen opvallend vaak in de vorm van mankracht en capaciteit. Dit verschilt wel per type bedrijf dat zzp’ers inschakelt. Hoe innovatiever het bedrijf, hoe grotere rol kennis en mankracht spelen. Minder innovatieve MKB-bedrijven vragen meer om middelen en of zetten ondersteunende werkzaamheden weg bij de zzp’ers.

 


Voor inlichtingen:

Smering voor de nering

10 februari 2011

Zzp’ers vervullen een belangrijke rol bij innovatie in het MKB. Van de bedrijven die innoveren met behulp van externe partijen geeft 33% aan dat zij daarbij zzp’ers inschakelen. Daardoor zorgen zzp’ers dat zij een smeermiddel zijn voor innovatieprocessen bij MKB-bedrijven. Het inhuren van zzp’ers gebeurt nog frequenter dan bijvoorbeeld kennisinstellingen (circa 25%). Als zzp’ers worden ingeschakeld brengen zij vaak kennis en ervaring in. Verder zijn de concrete bijdragen opvallend vaak in de vorm van mankracht en capaciteit. Dit verschilt wel per bedrijf dat zzp’ers inschakelt. Hoe innovatiever het bedrijf, hoe vaker kennis en mankracht een rol spelen. Minder innovatieve MKB-bedrijven vragen meer om middelen en of zetten ondersteunende werkzaamheden weg.

Leave this field empty

Auteur(s): drs. N.E. de Vries

Contact

Via onderstaande gegevens kunt u contact met ons opnemen. Als u op de hoogte wilt blijven van interessant nieuws, kunt u ons ook volgen op twitter en/of onze LinkedIn-pagina. Daarnaast hebben wij een grote bron van informatie over werk van Panteia op onze nieuws-pagina.

Postadres:
Postbus 7001
2701 AA Zoetermeer

tel: +31 (0)79 322 20 00
fax: +31 (0)79 322 21 01

e-mail: info@panteia.nl

Bezoekadres:
Bredewater 26
2715 CA Zoetermeer