Parttime van start

15 oktober 2009

Van de startende ondernemers werkt een kleine meerderheid na de start fulltime in het bedrijf. Een op de vier ondernemers kiest bewust voor parttime ondernemerschap. Een op de vijf ondernemers is weliswaar parttime ondernemer, maar wil fulltime ondernemer worden. Analyse van kenmerken van deze typen starters door onderzoeksbureau EIM laat zien dat parttime ondernemers niet over een kam geschoren kunnen worden.

Verschillen tussen parttime en fulltime ondernemers
Het zijn met name de ondernemers die bewust kiezen voor parttime ondernemerschap die zich onderscheiden van de fulltime ondernemers. Het bedrijf van de parttime ondernemers die er naar streven fulltime ondernemer te worden, lijkt erg op dat van de bewust parttime ondernemers, maar wat betreft de persoon van de ondernemer en zijn of haar activiteiten voor de start en naast het bedrijf onderscheiden zij zich van deze ondernemers.

Bewust parttime ondernemers zijn ouder en hoger opgeleid
De meerderheid van de parttime ondernemers is een vrouw. Wat dat betreft is er geen verschil tussen de bewust parttime ondernemers en de beoogd fulltime ondernemers. Wat wel anders is, is dat de bewust parttime ondernemers veel vaker ouderen zijn en mensen met een hogere opleiding. De beoogd fulltime ondernemers onderscheiden zich van de bewust parttime ondernemers doordat zij voor de start een baan in loondienst hadden. Ontevredenheid over die baan was voor veel van deze ondernemers, net als voor veel fulltime ondernemers, een belangrijk motief om voor zichzelf te beginnen. Maar bij de beoogd fulltime ondernemers springt ook het niet hebben van een baan (werkloosheid, geen baan kunnen vinden en dreigende werkloosheid) als startmotief er uit.

Beoogd fulltime ondernemers hebben ook een baan
Een op de twee beoogd fulltime ondernemers werkt ook in loondienst. Zij willen die baan wel beëindigen, maar houden die baan vaak aan omdat ze (nog) niet kunnen leven van het bedrijf. Bewust parttime ondernemers verzorgen vaker een gezin of kinderen.
 


Voor inlichtingen: 079 322 21 00

Parttime van start

15 oktober 2009

In maart 2009 heeft EIM een onderzoek gehouden onder ondernemers die in de eerste helft van 2008 een bedrijf zijn gestart. In de publicatie 'Parttime van start' (de tweede publicatie met uitkomsten van het onderzoek) wordt de aandacht gericht op de parttime ondernemers onder de starters. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen ondernemers die bewust kiezen voor parttime ondernemerschap en parttime ondernemers die er naar streven fulltime ondernemer te worden. Informatie over fulltime ondernemers completeert het beeld.

Leave this field empty

Auteur(s): drs. A. Bruins

Contact

Via onderstaande gegevens kunt u contact met ons opnemen. Als u op de hoogte wilt blijven van interessant nieuws, kunt u ons ook volgen op twitter en/of onze LinkedIn-pagina. Daarnaast hebben wij een grote bron van informatie over werk van Panteia op onze nieuws-pagina.

Postadres:
Postbus 7001
2701 AA Zoetermeer

tel: +31 (0)79 322 20 00
fax: +31 (0)79 322 21 01

e-mail: info@panteia.nl

Bezoekadres:
Bredewater 26
2715 CA Zoetermeer