Ondernemers hebben bitter weinig vertrouwen in economie

19 mei 2009

Het vertrouwen van ondernemers in de economie is dit voorjaar op een dramatisch laag niveau aangekomen. Slechts 19% van de MKB-ondernemers zegt vertrouwen in de ontwikkeling van de Nederlandse economie te hebben. Een jaar geleden was dit nog 43%. Dit blijkt uit peilingen van onderzoeksbureau EIM.

Minder pessimisme in MKB over werkgelegenheid
Ook ten aanzien van hun omzet- en winstverwachting zijn ondernemers in het midden- en kleinbedrijf buitengewoon pessimistisch. Over de werkgelegenheidsontwikkeling binnen het eigen bedrijf zijn ondernemers echter minder pessimistisch. Driekwart van de ondernemers verwacht een gelijkblijvende werkgelegenheid. Slechts 12% van de MKB ondernemers verwacht in 2009 een afname van het personeelsbestand.

Gematigd vertrouwen in economisch beleid
Bij een verslechtering van de economische situatie, neemt het vertrouwen van ondernemers in het economisch beleid van de overheid af. Opmerkelijk is dat het vertrouwen in het economisch beleid dit jaar gelijk is gebleven. Zowel in 2008 als in 2009 zegt een meerderheid van de ondernemers (53%) vertrouwen of enigszins vertrouwen in het economisch beleid te hebben. Het lijkt erop dat met name het kordate optreden van de Nederlandse overheid bij de Nederlandse banken, een gunstig effect heeft gehad op het ondernemersvertrouwen in het economisch beleid.

Historisch groot banenverlies in het MKB in 2010
Verwacht wordt dat het MKB in 2009 krimpt met 4,0%. Met een banenverlies van 68 duizend, blijft de terugval van de werkgelegenheid in 2009 nog relatief beperkt. Dit is ook in de lijn van verwachtingen van ondernemers. De grote klap zal pas in 2010 vallen. Volgend jaar zal banenverlies met in het MKB met circa 175 duizend personen historisch groot zijn. Ondernemers zijn dan gedwongen om hun personeelsbestand aan te passen aan de lagere productie- en afzetniveau’s.


Voor inlichtingen: 079 343 06 04

Kleinschalig Ondernemen 2009; Structuur en Ontwikkeling van het Nederlandse MKB

19 mei 2009

In de publicatie Kleinschalig Ondernemen 2009 wordt een beeld gegeven van de structuur en economische ontwikkeling in het Nederlandse bedrijfsleven, verdeelt naar grootteklassen. Het midden- en kleinbedrijf (MKB) staat hierbij centraal. Ingegaan wordt op de verwachtingen van ondernemers over de ontwikkeling van de Nederlandse economie. Bovendien worden er prognoses gegeven van het MKB en grootbedrijf over de werkgelegenheidsontwikkeling, ontwikkeling van de bruto toegevoegde waarde en de ontwikkeling van de winstgevendheid.

Leave this field empty

Auteur(s): EIM

Contact

Via onderstaande gegevens kunt u contact met ons opnemen. Als u op de hoogte wilt blijven van interessant nieuws, kunt u ons ook volgen op twitter en/of onze LinkedIn-pagina. Daarnaast hebben wij een grote bron van informatie over werk van Panteia op onze nieuws-pagina.

Postadres:
Postbus 7001
2701 AA Zoetermeer

tel: +31 (0)79 322 20 00
fax: +31 (0)79 322 21 01

e-mail: info@panteia.nl

Bezoekadres:
Bredewater 26
2715 CA Zoetermeer