Startende ondernemers die willen groeien realiseren daadwerkelijk groei

19 februari 2001

Een kwart van de ondernemers die in 1994 hun bedrijf startten, streefde bij de start van het bedrijf naar uitbreiding van het personeelsbestand. Bijna drie op de vier van deze ondernemers, die de eerste jaren na de start hebben overleefd, realiseerden in de afgelopen jaren daadwerkelijk groei.
De echte strevers naar groei zijn ondernemers die bij de start veel tijd in het bedrijf steken, geen andere activiteiten naast het bedrijf hebben en het bedrijf niet combineren met zorgtaken voor het gezin. Mannelijke ondernemers voldoen vaker aan deze kenmerken dan vrouwelijke ondernemers. Ondernemers die groei realiseerden, begonnen het bedrijf vaker met personeel dan ondernemers die geen groei realiseerden.
Dit blijkt uit de zevende peiling onder een cohort ondernemers die sinds de start in 1994 door EIM gevolgd wordt. De resultaten zijn weergegeven in de publicatie 'Jonge ondernemingen in 2000'.

Aantal bedrijven met personeel is sinds de start in 1994 meer dan verdubbeld
Bijna 40% van de ondernemers die in 1994 zijn gestart en die nog altijd actief zijn, had vorig jaar personeel in dienst. In het startjaar 1994 lag dit percentage nog op 16. Het aandeel bedrijven met personeel in dienst is dus in zes jaar meer dan verdubbeld.

Aantrekken van gekwalificeerde medewerkers knelpunt voor ondernemers met groeipotentie
Het belangrijkste knelpunt voor ondernemers die wilden groeien is het aantrekken van gekwalificeerde medewerkers geweest. Voor ondernemers die wilden groeien maar geen groei hebben gerealiseerd, komen daar financiƫle knelpunten bij. Deze ondernemers zijn dan ook vaker somber over de toekomst van hun bedrijf.

Ondernemers van de jonge ondernemingen maken steeds meer uren
De ondernemers zijn in de loop van de jaren steeds meer uren in het bedrijf gaan werken. Ten opzichte van 1994 is het aandeel ondernemers dat minder dan 20 uur per week in het bedrijf werkt, gehalveerd. Anno 2000 was ruim twee derde van de ondernemers fulltime (of meer) in het bedrijf actief. In 1994 voerde ruim 40% van de ondernemers nog andere activiteiten naast het bedrijf uit, nu ligt dit percentage op ruim 20.


Voor inlichtingen: Dick Snel, Richard Kerste

Jonge ondernemingen in 2000

19 februari 2001

Behandelt de stand van zaken met betrekking tot het EIM starterscohort van 1994.
Leave this field empty

Auteur(s): drs. R.A.J. Kerste, drs. D. Snel, ir. H.E. Hulshoff

Contact

Via onderstaande gegevens kunt u contact met ons opnemen. Als u op de hoogte wilt blijven van interessant nieuws, kunt u ons ook volgen op twitter en/of onze LinkedIn-pagina. Daarnaast hebben wij een grote bron van informatie over werk van Panteia op onze nieuws-pagina.

Postadres:
Postbus 7001
2701 AA Zoetermeer

tel: +31 (0)79 322 20 00
fax: +31 (0)79 322 21 01

e-mail: info@panteia.nl

Bezoekadres:
Bredewater 26
2715 CA Zoetermeer