Het werkterrein van de particuliere beveiligingsbedrijven is zeer divers

16 mei 2000

De particuliere beveiligingsbedrijven in Nederland voeren een breed scala aan beveiligingsactiviteiten uit. De meeste particuliere manbewakingsbedrijven behalen omzet uit mobiele surveillance, objectbewaking, en controle en beveiliging bij evenementen. Manbewakingsbedrijven specialiseren zich doorgaans niet in een bepaalde beveiligingsactiviteit. Dit in tegenstelling tot de particuliere advies-, recherche- en schadeonderzoeksbureaus, die zich meer toeleggen op een bepaalde vorm van dienstverlening. Samenwerking tussen beveiligingsbedrijven onderling en surveillance in samenwerking met de politie komen geregeld voor. Dit blijkt uit de branchescan `Het particulier beveiligingsbedrijf', die EIM heeft uitgevoerd.

Kleinschaligheid kenmerkt particuliere beveiligingsbranche
De particuliere beveiligingsbranche omvat naast de manbewakingsbedrijven en de advies-, recherche- en schadeonderzoeksbureaus (ars-bureaus), ook particuliere alarmcentrales en geld- en waardetransportbedrijven. In totaal zijn in de branche circa 450 bedrijven actief, waarvan overigens meer dan de helft bestaat uit manbewakings-bedrijven. De markt wordt gekenmerkt door veel kleine bedrijven; in meer dan een kwart van alle bedrijven is slechts één persoon werkzaam. Met name de ars-bureaus, die de laatste jaren flink in aantal toenemen, zijn kleinschalig van aard.

Sterke groei door toenemende vraag
In de beveiligingsbranche is duidelijk te merken dat de vraag naar beveiliging van personen en objecten toeneemt. De omzet in de branche steeg in 1998 met zo'n 35%. Ook de werkgelegenheid nam met bijna 30% toe in 1998. Deze groei komt voor een belangrijk deel voor rekening van de manbewakingsbedrijven. De totale werkgelegenheid in de particuliere beveiligingsbranche ligt naar schatting ver boven de 10.000 werkzame personen.

Gekwalificeerd personeeel is moeilijk te vinden
De verwachte groei van de totale werkgelegenheid in 1999 ligt met ongeveer 12% echter duidelijk lager dan de groei in 1998. Dit houdt mogelijk verband met de problemen die beveiligingsbedrijven ervaren om gekwalificeerd personeel te vinden. Volgens de `Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus' dient een beveiligingsmedewerker in bezit te zijn van een Basisdiploma Algemeen Beveiligingsmedewerker. Naast de algehele krapte op de arbeidsmarkt, leggen deze wettelijke regels een extra druk op beveiligingsbedrijven om personeel te vinden.


Voor inlichtingen: Heleen Stigter

Bedrijfsleven in beeld: het particulier beveiligingsbedrijf

16 mei 2000

Beschrijving van de basisstructuur van de branche van particuliere beveiligingsbedrijven. Aan bod komen de aantallen bedrijven in de branche, de bedrijfstypen, de exploitatiestructuur en de bedrijfsvoering, zoals de mate van publiek-private samenwerking met gemeenten en/of politie. Tot slot is er aandacht voor de omzet- en werkgelegenheidsontwikkeling, en de winstverwachting in de toekomst.
Leave this field empty

Auteur(s): drs. H.W. Stigter

Contact

Via onderstaande gegevens kunt u contact met ons opnemen. Als u op de hoogte wilt blijven van interessant nieuws, kunt u ons ook volgen op twitter en/of onze LinkedIn-pagina. Daarnaast hebben wij een grote bron van informatie over werk van Panteia op onze nieuws-pagina.

Postadres:
Postbus 7001
2701 AA Zoetermeer

tel: +31 (0)79 322 20 00
fax: +31 (0)79 322 21 01

e-mail: info@panteia.nl

Bezoekadres:
Bredewater 26
2715 CA Zoetermeer