MKB ook banenmotor in laagconjunctuur

22 februari 2007

Dat het MKB de belangrijkste banenmotor is voor het Nederlandse bedrijfsleven wordt bewezen door het netto resultaat van banencreatie en -vernietiging. Uit onderzoek van EIM blijkt dat jaarlijks meer dan de helft van de netto banengroei aan het MKB kan worden toegeschreven. Zelfs in 2004, toen er per saldo banen verloren gingen, was er in het MKB nog steeds sprake van een toename van de werkgelegenheid. Hiermee is het MKB de belangrijkste banenmotor van het Nederlandse bedrijfsleven. Zowel in hoog- als laagconjunctuur kan meer dan de helft van de netto werkgelegenheidsontwikkeling aan het MKB worden toegeschreven.

Minder baanzekerheid in MKB
Een van de kenmerken van het MKB is dat de werkgelegenheidsdynamiek er veel groter is dan in het grootbedrijf. Er worden elk jaar relatief meer banen gecreƫerd dan in het grootbedrijf, maar tegelijkertijd worden er jaarlijks ook relatief meer banen geschrapt. De baanzekerheid van individuele werknemers is hierdoor in het MKB lager dan in het grootbedrijf. Een bedrijf wordt hierbij tot het MKB gerekend als er minder dan 100 personen werkzaam zijn.


Voor inlichtingen: 079 343 06 04

MKB: banenmotor in hoog- en laagconjunctuur

22 februari 2007

In deze minirapportage wordt de werkgelegenheidscreatie door het MKB onderzocht over een periode van tien jaar. Uit dit onderzoek blijkt dat ongeacht conjuncturele ontwikkelingen het midden- en kleinbedrijf meer dan de helft van de jaarlijkse netto werkgelegenheidscreatie voor haar rekening neemt.

 

Leave this field empty

Auteur(s): dr. J.M.P. de Kok, drs. M.J.F. Tom

Contact

Via onderstaande gegevens kunt u contact met ons opnemen. Als u op de hoogte wilt blijven van interessant nieuws, kunt u ons ook volgen op twitter en/of onze LinkedIn-pagina. Daarnaast hebben wij een grote bron van informatie over werk van Panteia op onze nieuws-pagina.

Postadres:
Postbus 7001
2701 AA Zoetermeer

tel: +31 (0)79 322 20 00
fax: +31 (0)79 322 21 01

e-mail: info@panteia.nl

Bezoekadres:
Bredewater 26
2715 CA Zoetermeer