Installateurs doen in de bouw het meest aan vernieuwing

15 december 2006

Installateurs spelen een belangrijke rol bij verandering en vernieuwing in de bouw. In gebouwen wordt steeds meer 'techniek' verwerkt, van beveiliging en toegangscontrole tot computernetwerken en monitoring van energiegebruik. Daardoor neemt het installatieaandeel in de totale bouwkosten gestaag toe. Installateurs zijn meestal onderaannemer waardoor de bedrijfsvoering een ingewikkelde puzzel is van projecten op verschillende locaties met verschillende partijen. De installatieondernemer moet als manager van goede huize komen om succesvol te kunnen zijn.

Installatietechniek: creatief combineren van componenten
Installateurs binnen de bouwsector doen het meest aan product- en procesvernieuwing. 'Nieuw' heeft in de bouw dan ook een belangrijke installatietechnische component, via data- en communicatienetwerken, beveiliging, gebouwbeheersystemen en dergelijke. De nieuwe onderdelen en componenten komen van elders, maar 'C-3' is de innovatieve inbreng van installatiebedrijven: Creatief Combineren van Componenten. Dit blijkt uit vergelijkend onderzoek van EIM naar verschillen op een aantal elementen van bedrijfsvoering tussen ondernemers in het installatiebedrijf, de overige bouw, en het overige Nederlandse MKB.

Installatieondernemer: manager van complexe bedrijfsprocessen
Het bedrijfsproces van de installatietechniek is een complexe combinatie van op locatie uitgevoerde projecten waar intensieve interactie met andere betrokken partijen voor nodig is. Dat stelt hoge eisen aan werkplanning en logistiek. Installateurs hebben bovendien, méér dan ondernemers buiten de bouw, te maken met machtige afnemers en een hoge regeldichtheid. Die legt hun manoeuvreerruimte bij het sturen en regelen aan banden. Installatieondernemers leggen daardoor meer dan ondernemers in andere sectoren het accent op hun taken als manager. Hun vermogen om te sturen en te regelen is een essentiële succesfactor.


Voor inlichtingen: 079 343 06 04

Ondernemen in installatietechniek

15 december 2006

In deze minirapportage wordt ingezoomd op het installatiebedrijf: specialisten op het gebied van aanleg, en deels ook ontwerp, van elektrotechnische en werktuigkundige installaties (sanitair, centrale verwarming en luchtbehandeling), met gebouwinstallaties als grootste markt en daarnaast aanleg en onderhoud van industriële installaties. Het geeft de resultaten weer van een vergelijkend onderzoek naar verschillen op een aantal elementen van bedrijfsvoering tussen ondernemers in het installatiebedrijf, de overige bouw, en het overige Nederlandse MKB.
Leave this field empty

Auteur(s): drs. R.M. Braaksma

Contact

Via onderstaande gegevens kunt u contact met ons opnemen. Als u op de hoogte wilt blijven van interessant nieuws, kunt u ons ook volgen op twitter en/of onze LinkedIn-pagina. Daarnaast hebben wij een grote bron van informatie over werk van Panteia op onze nieuws-pagina.

Postadres:
Postbus 7001
2701 AA Zoetermeer

tel: +31 (0)79 322 20 00
fax: +31 (0)79 322 21 01

e-mail: info@panteia.nl

Bezoekadres:
Bredewater 26
2715 CA Zoetermeer