Nederlandse export neemt duidelijk toe

07 november 2006

Het gaat goed met de Nederlandse export, zowel in het grootbedrijf als het midden- en kleinbedrijf. De industriële export, de export van diensten en de export van de groothandel laten in 2005 een exportstijging zien van 4%. Binnen de industriële export valt de sterke stijging van de transportmiddelenindustrie op met 7% ten opzichte van 2004. Deze bedrijfstak profiteert van het herstel van de wereldeconomie. Dit blijkt uit de Exportthermometer van het EIM.

Chemische industrie grootste exporteur
Van alle industriële bedrijfstakken heeft de chemische industrie het grootste aandeel in de totale export van het MKB (34,5%). Er is in het buitenland een grote vraag naar Nederlandse fijnchemie producten. De meubelindustrie laat als enige bedrijfstak een exportdaling zien van 2%. Een mogelijke verklaring is de opkomst van de Oost-Europese meubelindustrie. In de bestemming van de industriële export valt een stijging naar Oost-Europese landen en Noord-Amerika waar te nemen. Opvallend is de lage export naar China. Nog geen 1% van de totale Nederlandse industriële export gaat naar China. De invoer van industriële producten uit China naar Nederland lag in 2004 6 keer zo hoog als de export van industriële producten uit Nederland naar China.

Meer export door Nederlandse dienstensector
De Nederlandse dienstensector is steeds meer exportgericht. Vooral de transportsector laat een hogere exportontwikkeling zien dan gemiddeld in de dienstensector. Vergeleken met de bestemming van industriële export valt op dat de dienstensector meer exporteert naar landen buiten Europa. Ook is de spreiding van geëxporteerde diensten over verschillende regio's in de wereld aanzienlijk groter dan die van de export van industriële producten. De benutting van het exportpotentieel in de dienstensector en de groothandel ligt wel beduidend lager dan de benutting van het exportpotentieel in de industriële bedrijfstakken.


Voor inlichtingen: 079 343 06 04

Positieve exportontwikkeling zet door; Exportthermometer 2006

07 november 2006

Het gaat goed met de Nederlandse export, zowel in het grootbedrijf als het midden- en kleinbedrijf. Zowel de industriële export, de export van diensten, als de export van de groothandel laten in 2005 een exportstijging van 4% zien. Als de bestemming van de industriële export bekeken wordt, valt een stijging naar Oost-Europese landen en Noord-Amerika waar te nemen. De Nederlandse dienstensector wordt steeds meer exportgericht. Vooral de transportsector laat hoge exportquotes zien en een hogere exportontwikkeling dan gemiddeld in de dienstensector. Vergeleken met de bestemming van industriële export valt op dat diensten meer naar landen buiten Europa geëxporteerd worden.

Leave this field empty

Auteur(s): drs. S.C. Oudmaijer

Contact

Via onderstaande gegevens kunt u contact met ons opnemen. Als u op de hoogte wilt blijven van interessant nieuws, kunt u ons ook volgen op twitter en/of onze LinkedIn-pagina. Daarnaast hebben wij een grote bron van informatie over werk van Panteia op onze nieuws-pagina.

Postadres:
Postbus 7001
2701 AA Zoetermeer

tel: +31 (0)79 322 20 00
fax: +31 (0)79 322 21 01

e-mail: info@panteia.nl

Bezoekadres:
Bredewater 26
2715 CA Zoetermeer