MKB vindt scholing meer dan de moeite waard

27 juli 2006

Het belang van investeren in kennis wordt door het overgrote deel van de bedrijven in het MKB onderschreven. De meeste ondernemers (80%) zijn van mening, dat de kennis en vaardigheden van werknemers verhoogd kunnen worden door te investeren in cursussen en bedrijfsopleidingen. Volgens 60% van de ondernemers kan deze scholing van werknemers (ook) een positief effect hebben op hun motivatie. Per saldo vind een ruime meerderheid dat de opbrengsten van scholing hoger zijn dan de kosten. Het is dan ook niet vreemd, dat bijna vier op de vijf bedrijven uit het MKB vorig jaar in scholing van werknemers heeft geïnvesteerd.

Wie neemt het initiatief?
Volgens ruim 40% van de ondernemers uit het MKB heeft scholing alleen maar zin, als het initiatief van de werknemers zelf komt. Daar staat tegenover dat eveneens ruim 40% het hier niet mee eens is. Volgens deze ondernemers werkt scholing ook, als het initiatief voor een cursus of opleiding van de werkgever komt. In de praktijk blijkt dat 90% van alle ondernemers die in cursussen en opleidingen investeren, zelf wel eens (of zelfs altijd) het initiatief voor een cursus neemt.

Werkdruk belemmert extra scholing
Als bedrijven in scholing investeren, gaat het gemiddeld genomen over een jaar om 2 scholingsdagen per werknemer. De kosten van opleidingen worden vaak als een knelpunt gezien, maar het belangrijkste knelpunt is een gebrek aan tijd. De werkdruk is vaak te hoog om werknemers - al is maar tijdelijk - aan het productieproces te onttrekken. Voor diverse MKB-bedrijven komt hier nog eens bij, dat de locatie van de cursussen en opleidingen vaak ongunstig is, waardoor de reistijd ook mee gaat tellen.


Voor inlichtingen: 079 343 06 04

Scholing in het MKB

27 juli 2006

Vorig jaar (2005) hebben in bijna vier op de vijf MKB-bedrijven werknemers cursussen of opleidingen gevolgd. EIM heeft de belangrijkste feiten en meningen van deze bedrijven over nut en noodzaak van scholing in het MKB op een rijtje gezet.

Leave this field empty

Auteur(s): drs. W.D.M. van der Valk

Contact

Via onderstaande gegevens kunt u contact met ons opnemen. Als u op de hoogte wilt blijven van interessant nieuws, kunt u ons ook volgen op twitter en/of onze LinkedIn-pagina. Daarnaast hebben wij een grote bron van informatie over werk van Panteia op onze nieuws-pagina.

Postadres:
Postbus 7001
2701 AA Zoetermeer

tel: +31 (0)79 322 20 00
fax: +31 (0)79 322 21 01

e-mail: info@panteia.nl

Bezoekadres:
Bredewater 26
2715 CA Zoetermeer