Toename regionaal belang voor MKB

24 juli 2006

Een economisch krachtiger Europa begint met stimulering van de economie in de regio. In het regeringsbeleid wordt de laatste jaren sterk ingezet op minder Haagse regels en een duidelijker regierol van de provincies. EIM wil met zijn publicatie 'MKB regionaal bekeken' inspelen op deze ontwikkeling.

Het toenemende belang van de regio voor het MKB is in 2005 voor EIM aanleiding om binnen het onderzoeksprogramma 'MKB en Ondernemerschap' van het Ministerie van Economische Zaken onderzoek te starten dat tot doel heeft: het geven van regionale informatie over het MKB. De informatie is bedoeld om (regionale) beleidsmakers en intermediairs een basis te bieden om beleid te ontwikkelen, uit te voeren en beslissingen te nemen. Ook kan met behulp van de informatie de provincie op de kaart worden gezet en vergeleken worden met andere provincies. Dit biedt tevens mogelijkheden voor nieuw te vestigen MKB-ondernemers om zich te oriƫnteren.

De publicatie 'MKB regionaal bekeken' beschrijft de economische ontwikkeling van Nederlandse regio's en het MKB via de volgende invalshoeken:

Het ondernemingsklimaat in de regio
 economische conjunctuur naar provincie
 aanwezige productiemiddelen (arbeid, kennis en ruimte) per provincie
 overheidsbeleid per provincie

Kenmerken en prestaties van het MKB
 regionale MKB-kenmerken
 ontwikkeling van de bedrijfsprestaties

MKB-locaties en bedrijfshuisvesting
 locatiekenmerken van het MKB
 kenmerken bedrijfspand
 locatiegedrag van het MKB

Ondernemerschap in het MKB
 innovatie in het MKB: provinciale verschillen?
 samenwerking

Voor iedereen die het economisch belang van de regio en het MKB nauwlettend volgt is de publicatie 'MKB regionaal bekeken' een welkome aanvulling. Alle kennis die op dit vlak binnen het onderzoeksprogramma 'MKB en ondernemerschap' gecreƫerd is wordt middels deze publicatie op een overzichtelijke manier toegankelijk gemaakt.


Voor inlichtingen: 079 343 06 04

MKB regionaal bekeken

24 juli 2006

De publicatie beschrijft de ontwikkeling van Nederlandse regio's en het MKB, gebaseerd op bestaande data die een regionale dimensie hebben en binnen EIM beschikbaar zijn. De verzamelde informatie wordt zoveel mogelijk op provinciaal niveau gepresenteerd.
Leave this field empty

Auteur(s): drs. R. de Vree

Contact

Via onderstaande gegevens kunt u contact met ons opnemen. Als u op de hoogte wilt blijven van interessant nieuws, kunt u ons ook volgen op twitter en/of onze LinkedIn-pagina. Daarnaast hebben wij een grote bron van informatie over werk van Panteia op onze nieuws-pagina.

Postadres:
Postbus 7001
2701 AA Zoetermeer

tel: +31 (0)79 322 20 00
fax: +31 (0)79 322 21 01

e-mail: info@panteia.nl

Bezoekadres:
Bredewater 26
2715 CA Zoetermeer