MKB laat voordelen liggen in geliberaliseerde markten

10 mei 2006

Liberalisering van voorheen publieke markten, zoals elektriciteit en telecommunicatie, moeten voor de afnemers betere kwaliteiten en betere prijzen opleveren. Het MKB lijkt in deze markten voordelen te laten liggen. Uit onderzoek van EIM komt naar voren dat in de afgelopen drie jaar 19% van de MKB-bedrijven is overgestapt naar een andere elektriciteitsleverancier en 36% van de MKB-bedrijven is overgestapt naar een andere leverancier voor telecommunicatie. Daarbij stappen relatief meer grotere MKB-bedrijven over dan kleinere. Het behalen van prijsvoordeel is de belangrijkste reden om over te stappen.

MKB bereikt meer prijsvoordeel op telecommunicatiemarkt

Uit het onderzoek van EIM blijkt verder dat MKB-bedrijven meer voordeel hebben van de liberalisering van de telecommunicatiemarkt dan van de elektriciteitsmarkt. In de telecommunicatiemarkt heeft 37% van de MKB-bedrijven de afgelopen drie jaar betere prijzen gerealiseerd als gevolg van de liberalisering; in de elektriciteitsmarkt was dat slechts 10%. De kwaliteit van de dienstverlening is in die periode voor 16% van de MKB-bedrijven verbeterd in de telecommunicatiemarkt, tegen slechts 4% in de elektriciteitsmarkt. Grotere MKB-bedrijven profiteren duidelijk meer van de liberalisering dan kleinere MKB-bedrijven.

Administratieve rompslomp belemmert overstap

Het grootste deel van de MKB-bedrijven denkt dat het MKB veel besparingsmogelijkheden laten liggen door niet kritisch te kijken naar de kosten van elektriciteit en/of telecommunicatie. Daarnaast verwacht 22% van de MKB-bedrijven voor elektriciteit goedkoper uit te zijn bij een andere leverancier; voor telecommunicatie is dat zelfs 36%. De voornaamste belemmeringen om over te stappen in zowel de elektriciteitsmarkt als in de telecommunicatiemarkt zijn extra administratieve rompslomp en het gebrek aan vertrouwen in de leveranciers.


Voor inlichtingen: 079 343 06 04

Inkoopbedrag van het MKB in geliberaliseerde markten

11 mei 2006

In de laatste meting van MKB-beleidspanel is aan de panelleden gevraagd naar hun inkoopgedrag op de elektriciteitsmarkt en op de telecommunicatiemarkt. MKB-bedrijven profiteren meer van de liberalisering van de telecommunicatiemarkt dan van de liberalisering van de elektriciteitsmarkt. Grotere MKB-bedrijven hebben meer voordeel van de liberalisering dan kleinere MKB-bedrijven. Verder blijkt dat veel MKB-bedrijven voordelen laten liggen in zowel de elektriciteitsmarkt als in de telecommunicatiemarkt.
Leave this field empty

Auteur(s): drs. P.Th. van der Zeijden

Contact

Via onderstaande gegevens kunt u contact met ons opnemen. Als u op de hoogte wilt blijven van interessant nieuws, kunt u ons ook volgen op twitter en/of onze LinkedIn-pagina. Daarnaast hebben wij een grote bron van informatie over werk van Panteia op onze nieuws-pagina.

Postadres:
Postbus 7001
2701 AA Zoetermeer

tel: +31 (0)79 322 20 00
fax: +31 (0)79 322 21 01

e-mail: info@panteia.nl

Bezoekadres:
Bredewater 26
2715 CA Zoetermeer