Chemie, rubber-, kunststofindustrie meest innovatieve sector

16 augustus 2005

Fabrikanten van chemische-, rubber- en kunststofproducten zijn anno 2005 de meest innovatieve sector van het Nederlandse MKB. Verder scoort de technisch georiƫnteerde groothandel verrassend goed. Dat blijkt uit een ranglijst van MKB-sectoren die onderzoeksbureau EIM heeft opgesteld.

Innovatie moet onze economie vlot trekken. Het belang hiervan wordt door beleidsmakers alom ingezien: een InnovatiePlatform denkt onder leiding van premier Balkenende na over te nemen maatregelen. Voor een breed publiek blijft het vaak echter onduidelijk in welke sectoren bedrijven actief bezig zijn met innovatie, en welke niet. Daarom heeft EIM een ranglijst opgesteld van de meest innovatieve sectoren van het MKB. De ranglijst telt 58 sectoren.

De meest innovatieve sector is de chemische-, rubber- en kunststofindustrie. Daarbij behoren fabrikanten van verf, lijm, parfum en cosmetica, maar ook rubberbanden en halffabrikaten van kunststof. Zij bevinden zich in een zeer turbulente omgeving, waarbij producten van vandaag morgen al niet goed genoeg meer zijn. Concurrentie uit lagelonenlanden zorgt voor prijsdruk, waarop ondernemers reageren door zich te richten op innovatieve, hoogwaardige complexe producten.

Verrassend is dat de technisch georiĆ«nteerde groothandel goed scoort. Handelsbedrijven in machines, apparaten, gereedschappen en motoren prijken op de vijfde plaats van de ranglijst. Deze bedrijven zijn al lang geen 'dozenschuiver' meer: zij hebben zich ontwikkeld tot  actieve bedrijven die zelf ook producten ontwikkelen, nieuwe diensten introduceren en veel investeren in nieuwe distributiesystemen. In toenemende mate is sprake van kop-staartbedrijven: de groothandel bedenkt voor haar afnemersmarkt de specificaties van het product en laat die door toeleveranciers in binnen- en buitenland verder ontwikkelen.

De laatste plaats op de ranglijst is voor de markt- en straathandel. Ondernemers zijn hier minder genegen om te innoveren. Vaak hebben zij ook een homogeen product dat in de kern weinig mogelijkheden biedt tot differentiatie.

Informatie

Voor meer informatie kunt u op de dag dit persbericht verschijnt contact opnemen met  Jeroen de Jong via telefoonnummer 06 55 82 24 70. Meer informatie vindt u in het EIM onderzoeksrapport 'De meest innovatieve sector van Nederland'.


Voor inlichtingen: 079 343 06 04

De meest innovatieve sector van Nederland

11 augustus 2005

Dit rapport presenteert een ranglijst van MKB-sectoren naar hun mate van innovativiteit. Daarbij is een brede definitie van innovatie gehanteerd die rekening houdt met recente innovatieve resultaten van bedrijven, en hun innovatieve inspanningen en toekomstplannen. De ranglijst telt 58 sectoren. Fabrikanten uit de chemische-, rubber- en kunststofindustrie komen als meest innovatief uit de bus. De markt en straathandel is het minst innovatief.

Leave this field empty

Auteur(s): dr. J.P.J. de Jong, drs. A.P. Muizer

Contact

Via onderstaande gegevens kunt u contact met ons opnemen. Als u op de hoogte wilt blijven van interessant nieuws, kunt u ons ook volgen op twitter en/of onze LinkedIn-pagina. Daarnaast hebben wij een grote bron van informatie over werk van Panteia op onze nieuws-pagina.

Postadres:
Postbus 7001
2701 AA Zoetermeer

tel: +31 (0)79 322 20 00
fax: +31 (0)79 322 21 01

e-mail: info@panteia.nl

Bezoekadres:
Bredewater 26
2715 CA Zoetermeer