Startende ondernemers zijn tevreden ondernemers

22 juni 2005

Een jaar na de start van het bedrijf zeggen de meeste ondernemers dat het ondernemerschap hen goed is bevallen. Het meest positief is men over het plezier in het werk. De risico's van het ondernemerschap zijn veel ondernemers meegevallen. Ook is iets meer dan de helft van de ondernemers niet ontevreden over het inkomen. De hoeveelheid vrije tijd is voor de meeste ondernemers wel een tegenvaller.

Ondernemerschap bevalt

Na ruim een jaar bezig zijn met een nieuw bedrijf, zeggen de meeste ondernemers dat het ondernemerschap hen is meegevallen of zelfs zeer is meegevallen. Dat is opvallend, ook gezien de economisch minder florissante periode. Slechts een op de tien ondernemers is het ondernemerschap wel tegengevallen. Ondernemers die inmiddels met het bedrijf zijn gestopt, hebben het ondernemerschap veelal niet definitief de rug toegekeerd. Een op de drie stoppers is nog als ondernemer actief, maar in een andere onderneming. Van de stoppers die momenteel niet als ondernemer actief zijn, overweegt een aanzienlijk deel om ooit nogmaals voor het zelfstandig ondernemerschap te kiezen.

Knelpunten

Een op de drie ondernemers geeft te kennen dat men het afgelopen jaar bij het uitoefenen van het bedrijf knelpunten heeft ervaren. Knelpunten die te maken hebben met de markt en marketing, worden het meest genoemd. Daarna komen knelpunten die te maken hebben met de financiering. Knelpunten die te maken hebben met regelgeving en procedures staan op de derde plaats, gevolgd door het (slechte) betaalgedrag van klanten/afnemers.

Optimisme

De tegenvallende markt en de concurrentie mogen dan tot de meest genoemde knelpunten behoren, de helft van de ondernemers is van oordeel dat de afzetmarkt voor de producten of diensten van het bedrijf op dit moment groeiend is. Tweederde van de ondernemers verwacht dat de omzet in 2005 zal stijgen. Een even groot deel van de ondernemers verwacht dat het bedrijfsresultaat zal stijgen. Het overgrote deel van de ondernemers is dan ook optimistisch gestemd over de toekomst van het bedrijf.


Voor inlichtingen: 079 343 06 04

Ervaringen van startende ondernemers in hun eerste jaar

22 juni 2005

In deze minirapportage 'Ervaringen van startende ondernemers in hun eerste jaar', wordt een beeld gegeven van de ervaringen van ondernemers in het eerste jaar na de start van het bedrijf. De publicatie is gebaseerd op onderzoek onder ondernemers die in de tweede helft van het jaar 2003 met een bedrijf zijn begonnen en begin 2005 nog steeds met het bedrijf actief zijn. Eerst wordt ingegaan op hoe de ondernemers het ondernemerschap hebben ervaren. Vervolgens komen de opbrengst van het bedrijf, knelpunten en de toekomst van het bedrijf aan de orde. In de publicatie wordt ook aandacht besteed aan de ondernemers die inmiddels met het bedrijf zijn gestopt.

Leave this field empty

Auteur(s): drs. A. Bruins

Contact

Via onderstaande gegevens kunt u contact met ons opnemen. Als u op de hoogte wilt blijven van interessant nieuws, kunt u ons ook volgen op twitter en/of onze LinkedIn-pagina. Daarnaast hebben wij een grote bron van informatie over werk van Panteia op onze nieuws-pagina.

Postadres:
Postbus 7001
2701 AA Zoetermeer

tel: +31 (0)79 322 20 00
fax: +31 (0)79 322 21 01

e-mail: info@panteia.nl

Bezoekadres:
Bredewater 26
2715 CA Zoetermeer