De kracht van de organisatie

12 januari 2005

De organisatiestructuren van het midden- en kleinbedrijf zijn in de literatuur onderbelicht gebleven. EIM-onderzoek toont echter aan dat de structuur van kleine en middelgrote bedrijven van grote invloed is op hun groei én winstgevendheid. De auteurs van 'De kracht van de organisatie' onderscheiden 9 basistypen van MKB-organisatiestructuren, die elke onder bepaalde omstandigheden tot goede resultaten kunnen leiden. De centrale begrippen hierbij zijn: de formele structuur, specialisatie, invloed van de medewerkers en coördinatie. De rapportage is gebaseerd op uitgebreid praktijkonderzoek en illustreert de diversiteit van het Nederlandse midden- en kleinbedrijf met tal van praktijkvoorbeelden. Ook wordt gekeken welke invloed de structuur heeft op de prestaties van de onderneming.


Of u nu plannen heeft om een onderneming op te zetten, reeds ondernemer bent, MKB-bedrijven bestudeert, of adviseur bent van kleine en middelgrote ondernemingen, dit rapport zal u inzicht geven in de grote diversiteit van organisatie in het midden- en kleinbedrijf.


Voor inlichtingen: 079 343 06 04

De kracht van de organisatie

05 januari 2005

In dit rapport wordt de theorie over organisatiestructuren op een heldere manier uiteengezet met talloze voorbeelden uit de praktijk van het Nederlands midden- en kleinbedrijf. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van de gegevens van het MKB-panel over 2001, 2002, en 2003. Het MKB-panel betreft een vaste groep van ongeveer tweeduizend MKB-bedrijven die meerder malen per jaar worden ondervraagd over hun meningen en keuzes in de bedrijfsvoering. Daarnaast is gebruik gemaakt van de bestaande managementliteratuur en zijn er 18 casestudies uitgevoerd die in 25 praktijkvoorbeelden zijn verwerkt.
Leave this field empty

Auteur(s): dr. J. Meijaard, drs. M. Mosselman

Contact

Via onderstaande gegevens kunt u contact met ons opnemen. Als u op de hoogte wilt blijven van interessant nieuws, kunt u ons ook volgen op twitter en/of onze LinkedIn-pagina. Daarnaast hebben wij een grote bron van informatie over werk van Panteia op onze nieuws-pagina.

Postadres:
Postbus 7001
2701 AA Zoetermeer

tel: +31 (0)79 322 20 00
fax: +31 (0)79 322 21 01

e-mail: info@panteia.nl

Bezoekadres:
Bredewater 26
2715 CA Zoetermeer