Veel MKB-bedrijven realiseren vernieuwingen dankzij ICT

11 januari 2001

Ruim een op de drie MKB-ondernemers zegt er de afgelopen twee jaar dankzij ICT-toepassingen in te zijn geslaagd vernieuwingen door te voeren in producten en/of diensten van de onderneming. Een op de drie MKB-ondernemers meldt vernieuwingen in het productieproces of de werkprocessen van de onderneming door ICT-toepassingen. Vernieuwingen in klantengroepen als gevolg van ICT-toepassingen komen veel minder frequent voor.

Bijna alle MKB-bedrijven maken in hun financiële administratie gebruik van ICT-toepassingen. Ook voor de registratie van klanten en de afwikkeling van financiële transacties wordt veelvuldig van ICT-toepassingen gebruikgemaakt. Voor de orderadministratie maakt ook nog meer dan de helft van de MKB-bedrijven er gebruik van. Voor bedrijfsfuncties als voorraadbeheer, inkoop, personeelsadministratie, verkoop en aftersales-service gebruiken MKB-bedrijven veel minder vaak ICT-toepassingen.

MKB-bedrijven die voor veel bedrijfsfuncties gebruikmaken van ICT-toepassingen weten meer omzet te behalen uit nieuwe producten en/of diensten dan bedrijven die er voor weinig bedrijfsfuncties gebruik van maken. De hoogte van de investeringen in ICT-toepassingen is in dit opzicht veel minder belangrijk. Dit blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau EIM onder ruim duizend MKB-ondernemers.

EIM heeft de enquêteresultaten voorgelegd aan een aantal deskundigen. Deze deskundigen zijn van mening dat het onderzoek laat zien dat veel MKB-bedrijven nog niet uit ICT halen wat erin zit. Dat komt volgens hen in de eerste plaats omdat die bedrijven nog voor te weinig bedrijfsfuncties ICT-toepassingen gebruiken. Daarnaast gebruiken veel bedrijven voor de verschillende bedrijfsfuncties onafhankelijk van elkaar functionerende ICT-toepassingen, in plaats van gebruik te maken van geïntegreerde systemen.

De resultaten van het onderzoek zijn opgenomen in de publicatie Wat betekent ICT voor vernieuwingen in het MKB?. In de publicatie is daarnaast informatie uit diverse andere bronnen bijeengebracht over ICT-gebruik in het MKB.


Voor inlichtingen: Drs. A. Bruins

Wat betekent ICT voor vernieuwingen in het MKB?

11 januari 2001

Onderzoek naar de manier waarop ICT-toepassingen in MKB-bedrijven bijdragen aan vernieuwingen in die bedrijven. Er wordt onder meer bekeken welke rol ICT speelt in de Nederlandse economie, wat de intensiteit van het ICT-gebruik bij MKB-bedrijven is, voor welke bedrijfsfuncties ICT wordt toegepast en tot welke vernieuwingen ICT-gebruik leidt.
Leave this field empty

Auteur(s): dr. J.P.J. de Jong, drs. A. Bruins

Contact

Via onderstaande gegevens kunt u contact met ons opnemen. Als u op de hoogte wilt blijven van interessant nieuws, kunt u ons ook volgen op twitter en/of onze LinkedIn-pagina. Daarnaast hebben wij een grote bron van informatie over werk van Panteia op onze nieuws-pagina.

Postadres:
Postbus 7001
2701 AA Zoetermeer

tel: +31 (0)79 322 20 00
fax: +31 (0)79 322 21 01

e-mail: info@panteia.nl

Bezoekadres:
Bredewater 26
2715 CA Zoetermeer