Human Resource Management within Small and Medium-sized Enterprises

25 juni 2003

Verschillen HRM-inzet MKB en grootbedrijf in kaart gebracht

Het is al langer bekend dat kleine bedrijven minder aandacht besteden aan HRM dan grote bedrijven. Maar waar hangt dit nu mee samen? Belangrijke oorzaken zijn verschillen in strategie, structuur en eigendomsverhoudingen tussen grote en kleine bedrijven. Dit zijn enkele bevindingen van EIM-onderzoeker Jan de Kok in zijn proefschrift Human resource management in het midden- en kleinbedrijf, waarop hij donderdag 26 juni 2003 aan de Erasmus Universiteit is gepromoveerd.

Grote verschillen in toepassing HRM bij MKB

Bedrijfsprestaties zijn mede afhankelijk van de wijze waarop medewerkers worden aangestuurd en de manieren waarop hun kennisontwikkeling en motivatie wordt gestimuleerd. Bij grote bedrijven blijkt HRM inderdaad vruchten af te werpen, niet alleen voor het personeel zelf, ook voor de bedrijven. Jan de Kok onderzocht de situatie in het midden- en kleinbedrijf (maximaal 250 werknemers), dat in Europa ruwweg tweederde van de werkgelegenheid voor zijn rekening neemt. Hij komt tot de conclusie dat er duidelijke verschillen zijn in de mate waarin kleine en middelgrote bedrijven specifieke HRM-maatregelen toepassen. Het gaat dan bijvoorbeeld om psychologische tests in sollicitatieprocedures, beoordelingsgesprekken en aanbieden van bedrijfsopleidingen.

Familiebedrijven doen minder aan HRM

Aandacht voor HRM blijkt positief samen te hangen met aandacht voor bedrijfsstrategie. Ook eigendomsverhoudingen blijken samen te hangen met de aandacht voor HRM. Familiebedrijven besteden minder aandacht aan HRM dan bedrijven waar leiding en eigendom gescheiden zijn; familiebedrijven vinden het erg belangrijk om controle over hun bedrijf te houden. Zij vrezen een deel van deze controle kwijt te raken zodra ze formele afspraken met werknemers gaan maken.

Rendement bedrijfsopleidingen lager bij kleine bedrijven

Daarnaast geven kleine en grote bedrijven ook een verschillende invulling aan bepaalde maatregelen. Werknemers in kleine bedrijven besteden minder dagen aan bedrijfsopleidingen en worden hiervoor ook minder nauwgezet geselecteerd. Kleine bedrijven besteden ook minder aandacht aan de begeleiding van werknemers. Juist deze begeleiding is bepalend voor het succes van de gevolgde opleidingen. Naarmate bedrijven minder investeren in de kwaliteit van de opleidingsprogramma's, is het rendement van de gevolgde opleidingen lager. Uiteindelijk vallen de opbrengsten van bedrijfsopleidingen voor kleine bedrijven lager uit dan voor grote bedrijven, omdat ze minder aandacht besteden aan de selectie van werknemers en de coördinatie van deze opleidingen.

Meer informatie vindt u in de EIM-publicatie 'Human Resource Management within small and medium-sized enterprises'. Deze publicatie kunt u kosteloos downloaden.


Voor inlichtingen: 079 343 06 04

Human Resource Management within small and medium-sized enterprises

25 juni 2003

Human resources are recognised as one of the main sources of economic growth. The management of these resources (HRM) is therefore an important issue. However, while roughly half of all employees are employed in small and medium-sized enterprises, scientific studies on HRM are to a large extent limited to large enterprises. This thesis is an attempt to increase our understanding of how small and medium-sized enterprises manage their employees. The thesis examines main determinants of HRM practices within small and medium-sized enterprises, and how certain differences in HRM practices may affect an enterprise's performance and size.

Leave this field empty

Auteur(s): dr. J.M.P. de Kok

Contact

Via onderstaande gegevens kunt u contact met ons opnemen. Als u op de hoogte wilt blijven van interessant nieuws, kunt u ons ook volgen op twitter en/of onze LinkedIn-pagina. Daarnaast hebben wij een grote bron van informatie over werk van Panteia op onze nieuws-pagina.

Postadres:
Postbus 7001
2701 AA Zoetermeer

tel: +31 (0)79 322 20 00
fax: +31 (0)79 322 21 01

e-mail: info@panteia.nl

Bezoekadres:
Bredewater 26
2715 CA Zoetermeer