Ondernemers slecht verzekerd tegen onvoorziene inkomensrisico's

09 januari 2003

Eind 2002 heeft meer dan de helft van de ondernemers die in de periode 1998-2000 met een eigen bedrijf zijn begonnen zich niet verzekerd tegen inkomensverlies als gevolg van ziekte of een ongeval. Eveneens meer dan de helft van de ondernemers blijkt zich niet aanvullend op de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen (WAZ) te hebben verzekerd. Dit blijkt uit onderzoek van EIM.

Net als werknemers lopen ondernemers het risico als gevolg van ziekte of langdurige arbeidsongeschiktheid niet te kunnen werken en inkomen te missen. Voor de meeste ondernemers gelden echter niet de voorzieningen van de Ziektewet en de WAO. Ondernemers kunnen zich vrijwillig tegen inkomensverlies als gevolg van ziekte of een ongeval verzekeren. In geval van langdurige arbeidsongeschiktheid is er voor ondernemers de WAZ. De WAZ biedt echter - na een wachttijd van 52 weken - een uitkering op minimumniveau. Ondernemers kunnen vrijwillig een aanvullende verzekering afsluiten.

Onderzoek van EIM onder ca. 750 ondernemers die in 1998-2000 met een eigen bedrijf zijn begonnen, laat zien dat 58% van de ondernemers zich niet heeft verzekerd tegen inkomensverlies als gevolg van ziekte of een ongeval. Ook blijkt dat 54% van de ondernemers zich niet aanvullend op de WAZ heeft verzekerd tegen inkomensverlies, als gevolg van langdurige arbeidsongeschiktheid. Uit een in dezelfde tijd gehouden onderzoek onder zelfstandigen zonder personeel (ZZP'ers) komt zelfs een nog iets hoger percentage onverzekerde ondernemers: 60%. Het aandeel onverzekerde ZZP'ers is in de loop van de jaren toegenomen.

De helft van de onverzekerde ondernemers denkt dat men ook in de toekomst zich niet zal verzekeren.Weliswaar is er sprake van een lager aandeel onverzekerden onder de ondernemers die voor het levensonderhoud volledig of grotendeels afhankelijk zijn van de inkomsten uit de onderneming, maar ook onder deze groep worden relatief veel onverzekerde ondernemers aangetroffen.

Informatie

Meer informatie over dit onderwerp kunt u vinden in de Minirapportage 'Ondernemers en voorzieningen tegen onvoorziene inkomensrisico's', die u gratis kunt downloaden via de website: www.eim.nl/mkb-en-ondernemerschap.


Voor inlichtingen: 079 343 06 04

Ondernemers en voorzieningen tegen onvoorziene inkomensrisico's

09 januari 2003

De minirapportage geeft een beeld van de mate waarin ondernemers die in 1998-2000 met een eigen bedrijf zijn begonnen en ZZP'ers zich (aanvullend) hebben verzekerd tegen inkomensverlies, als gevolg van ziekte of een ongeval, of als gevolg van langdurige arbeidsongeschiktheid.
Leave this field empty

Auteur(s): drs. A. Bruins

Contact

Via onderstaande gegevens kunt u contact met ons opnemen. Als u op de hoogte wilt blijven van interessant nieuws, kunt u ons ook volgen op twitter en/of onze LinkedIn-pagina. Daarnaast hebben wij een grote bron van informatie over werk van Panteia op onze nieuws-pagina.

Postadres:
Postbus 7001
2701 AA Zoetermeer

tel: +31 (0)79 322 20 00
fax: +31 (0)79 322 21 01

e-mail: info@panteia.nl

Bezoekadres:
Bredewater 26
2715 CA Zoetermeer