Startende ondernemers kiezen voor kwaliteit boven groei

08 oktober 2002

Het 'eigen baas zijn' is voor velen een belangrijk - en vaak het belangrijkste - motief om een eigen bedrijf te beginnen. Onderzoek van het onderzoeksbureau EIM laat zien dat dat voor veel startende ondernemers betekent: een bedrijf zonder personeelsleden. In de aanloopfase naar de start van een eigen bedrijf, ziet tweederde van de pre-starters nog een bedrijf voor zich dat op een termijn van vijf jaar één of enkele medewerkers heeft. Maar als men daadwerkelijk het bedrijf begonnen is, is het ambitieniveau wat de omvang van het bedrijf betreft aanmerkelijk lager.

Doelstellingen

De overgrote meerderheid van de startende ondernemers (90%) begint het bedrijf zonder werknemers. De helft van hen streeft er op dat moment ook niet naar om in de toekomst werknemers in dienst te nemen. Uitbreiding van het personeelsbestand scoort ook bij de doelstellingen voor de middellange termijn relatief laag. De helft van de ondernemers streeft ook op termijn niet naar uitbreiding van het personeelsbestand. Daarentegen heeft een op de twee ondernemers wel als doelstelling nieuwe markten te bewerken. Ongeveer evenveel ondernemers hebben als doelstelling het verbeteren van de kwaliteit van de producten. Drie op de vier ondernemers streven ernaar het eigen vakmanschap te verbeteren. Startende ondernemers zetten dus meer in op vernieuwing en verbetering dan op groei van hun onderneming.

Groei

Dat startende ondernemers niet sterk inzetten op groei van het bedrijf, lijkt een verstandige keuze. Uit het onderzoek van EIM blijkt namelijk dat bedrijven van ondernemers met een grote expansiedrift een grotere kans hebben om de eerste jaren na de start niet te overleven. Dat startende ondernemers daarentegen meer nadruk leggen op het verbeteren van het eigen vakmanschap lijkt geen slechte zaak, want op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en participeren in relevante netwerken behoren tot de aspecten die het perspectief op overleven van het bedrijf vergroten.

Informatie

Meer informatie over dit onderzoek vindt u in de minirapportage 'Doelstellingen van startende ondernemers' op de website www.eim.nl/mkb-en-ondernemerschap. U kunt de rapportage dan gratis downloaden.


Voor inlichtingen: 079 343 06 04

Doelstellingen van startende ondernemers

08 oktober 2002

Het korte bericht geeft informatie over de doelstellingen van startende ondernemers.
Leave this field empty

Auteur(s): drs. A. Bruins

Contact

Via onderstaande gegevens kunt u contact met ons opnemen. Als u op de hoogte wilt blijven van interessant nieuws, kunt u ons ook volgen op twitter en/of onze LinkedIn-pagina. Daarnaast hebben wij een grote bron van informatie over werk van Panteia op onze nieuws-pagina.

Postadres:
Postbus 7001
2701 AA Zoetermeer

tel: +31 (0)79 322 20 00
fax: +31 (0)79 322 21 01

e-mail: info@panteia.nl

Bezoekadres:
Bredewater 26
2715 CA Zoetermeer