Importen goed voor internationalisering MKB

26 september 2002

Bijna een kwart van het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (MKB) importeert. Innovatieve goederen en diensten maken bijna een zesde deel uit van het totaal. Bij navraag blijkt dat importen onvermijdelijk zijn bij de stappen die bedrijven zetten in hun internationaliseringsproces. Dit blijkt uit onderzoek door EIM.

Een groot deel van import van goederen is bestemd voor verbruik in het productieproces van de producerende sectoren. Daarnaast importeert de handel goederen die enerzijds in Nederland verkocht worden en anderzijds opnieuw worden uitgevoerd. Ook is er sprake van outsourcing van productie naar het buitenland.

Relatie tussen import- en exportactiviteit

Bedrijven die importeren blijken relatief vaker ook te exporteren in vergelijking met niet-importerende bedrijven. Het grootste deel van de importen komt uit Belgiƫ/Luxemburg en Duitsland. Meer dan de helft van de importen bestaat uit goederen en diensten die ook in Nederland worden voortgebracht. Deze goederen of diensten worden veelal in het buitenland aangeschaft omdat de prijs-/kwaliteitverhouding daar gunstiger is.

Groot aandeel innovatieve importen

Bij niet-concurrerende importen (dit zijn met name importen van goederen die in Nederland niet worden geproduceerd of voorhanden zijn) gaat het lang niet altijd om laagwaardige goederen. Wel 15% van de importen door het MKB wordt door de importeurs onder innovatieve goederen geschaard. Opvallend is dat naar eigen zeggen kleine bedrijven vaker innovatieve goederen importeren dan grotere bedrijven.

Informatie

Meer informatie vindt u in de EIM-publicatie 'Het belang van importen voor het MKB' waarin speciale aandacht is besteed aan de sectoren industrie, handel en financiĆ«le dienstverlening. Deze publicatie (bestelnummer A200203, 25 euro) kunt u telefonisch (079 341 36 34) of per fax (079 341 50 24) bestellen bij EIM. U kunt de publicatie ook gratis downloaden via de Kennissite MKB en Ondernemerschap.


Voor inlichtingen: 079 343 06 04

Het belang van importeren voor het MKB

26 september 2002

Bijna een kwart van het Nederlandse MKB importeert. De belangrijkste importsector is de handel. Op de tweede plaats komt de industrie. Er is een relatie tussen importeren en exporteren. Bedrijven die importeren blijken relatief vaker te exporteren dan bedrijven die niet importeren. Ook is er een relatie tussen grootteklasse en import: kleine bedrijven blijken vaker te importeren dan grotere bedrijven.
Leave this field empty

Auteur(s): drs. M.J. Overweel, ir. C.C. van de Graaff

Contact

Via onderstaande gegevens kunt u contact met ons opnemen. Als u op de hoogte wilt blijven van interessant nieuws, kunt u ons ook volgen op twitter en/of onze LinkedIn-pagina. Daarnaast hebben wij een grote bron van informatie over werk van Panteia op onze nieuws-pagina.

Postadres:
Postbus 7001
2701 AA Zoetermeer

tel: +31 (0)79 322 20 00
fax: +31 (0)79 322 21 01

e-mail: info@panteia.nl

Bezoekadres:
Bredewater 26
2715 CA Zoetermeer