Strategies, uncertainty and performance of small business startups

22 juni 2000

Strategies, uncertainty and performance of small business startups
Het succes van kleinschalige ondernemers wordt verondersteld afhankelijk te zijn van strategie, omgevingsonzekerheid en andere omgevingsfactoren.
Tegelijkertijd wordt verondersteld dat strategie afhankelijk is van de mate van succes van de onderneming en van omgevingsonzekerheid. De mate van succes kan immers van invloed zijn op de vraag welke strategische technieken worden toegepast.
Verschillende vormen van onzekerheid kunnen leiden tot verschillende strategische technieken. Het dynamische aspect van deze opzet vereist het gebruik van een longitudinale dataset en een dynamisch model.
Het nieuw ontwikkelde model onderscheidt verschillende strategische technieken zoals reactive, critical point, complete planning, opportunistic en habit. Slecht presterende ondernemers blijken de reactieve strategie te volgen. Goed presterende ondernemers beginnen vaak met een 'critical point'-strategie, terwijl in een later stadium een complete planningsstrategie wordt gevolgd.
Complete planning wordt veelal gebruikt in een complexe omgeving en niet in een snel veranderende omgeving. Een complexe omgeving leidt zelden tot een opportunistische planningsstrategie. Dit zijn enkele van de resultaten die zijn behaald met een dataset van 50 Amsterdamse ondernemers, die daadwerkelijk gestart zijn met hun onderneming.


Voor inlichtingen: 079 343 06 04

Strategies, uncertainty and performance of small business startups

22 juni 2000

Beschrijving van een model dat gebruikt wordt voor de vraag welke strategische technieken worden toegepast in relatie tot onzekerheid en de mate van succes van de ondernemer. Het nieuw ontwikkelde model onderscheidt verschillende strategische technieken zoals reactive, critical point, complete planning, opportunistic en habit. Slecht presterende ondernemers blijken de reactieve strategie te volgen. Goed presterende ondernemers beginnen vaak met een 'critical point'-strategie, terwijl in een later stadium een complete planningsstrategie wordt gevolgd. Complete planning wordt veelal gebruikt in een complexe omgeving en niet in een snel-veranderende omgeving. Een complexe omgeving leidt zelden tot een opportunistische planningsstrategie. Dit zijn enkele van de resultaten die zijn behaald met een dataset van 50 Amsterdamse ondernemers, die daadwerkelijk gestart zijn met hun onderneming.
Leave this field empty

Auteur(s): dr. M.W. van Gelderen, M. Frese, prof.dr. A.R. Thurik

Contact

Via onderstaande gegevens kunt u contact met ons opnemen. Als u op de hoogte wilt blijven van interessant nieuws, kunt u ons ook volgen op twitter en/of onze LinkedIn-pagina. Daarnaast hebben wij een grote bron van informatie over werk van Panteia op onze nieuws-pagina.

Postadres:
Postbus 7001
2701 AA Zoetermeer

tel: +31 (0)79 322 20 00
fax: +31 (0)79 322 21 01

e-mail: info@panteia.nl

Bezoekadres:
Bredewater 26
2715 CA Zoetermeer