Modelling returns to R&D: an application on size effects

18 februari 2000

R&D rendeert bij grote en kleine bedrijven
In dit onderzoek is gekeken naar de effecten van R&D (Speur- en Ontwikkelingswerk) bij bedrijven. De belangrijkste conclusie is dat de R&D niet alleen bij grote bedrijven iets oplevert, maar ook bij de kleine bedrijven. Het blijkt dat R&D bij grote én kleine bedrijven bijdraagt aan de productiviteit.

Het onderzoek is gebaseerd op een CBS-databank met informatie van totaal 203 bedrijven. Met deze gegevens is een micro-economisch model geschat dat onderscheid kan maken tussen vraag- en productiviteitseffecten van R&D.
Het blijkt dat grote en kleine bedrijven profiteren van R&D, maar bij grote bedrijven is de invloed van R&D groter. Het productiviteitseffect van R&D is bij bedrijven met minder dan 100 werknemers kleiner dan bij de bedrijven met 100 of meer werknemers.
Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de R&D bij grote bedrijven een duidelijk vraageffect heeft. Dit wil zeggen dat dankzij R&D, grote bedrijven bij een gegeven prijs meer afzet realiseren. Dit vraageffect van R&D is bij de kleine bedrijven niet gevonden.


Voor inlichtingen: 079 343 06 04

Modelling returns to R&D: an application on size effects

18 februari 2000

Studie naar de effecten van R&D (Speur- en Ontwikkelingswerk) bij bedrijven. De belangrijkste conclusie is dat de R&D niet alleen bij grote bedrijven iets oplevert, maar ook bij de kleine bedrijven. Het blijkt dat R&D bij grote én kleine bedrijven bijdraagt aan de productiviteit. Het onderzoek is gebaseerd op een CBS-databank met informatie van totaal 203 bedrijven. Met deze gegevens is een micro-economisch model geschat dat onderscheid kan maken tussen vraag- en productiviteitseffecten van R&D. Het blijkt dat grote en kleine bedrijven profiteren van R&D, maar bij grote bedrijven is de invloed van R&D groter. Het productiviteitseffect van R&D is bij bedrijven met minder dan 100 werknemers kleiner dan bij de bedrijven met 100 of meer werknemers. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de R&D bij grote bedrijven een duidelijk vraageffect heeft. Dit wil zeggen dat dankzij R&D, grote bedrijven bij een gegeven prijs meer afzet realiseren. Dit vraageffect van R&D is bij de kleine bedrijven niet gevonden.
Leave this field empty

Auteur(s): drs. H.R. Nieuwenhuijsen, drs. P. Brouwer

Contact

Via onderstaande gegevens kunt u contact met ons opnemen. Als u op de hoogte wilt blijven van interessant nieuws, kunt u ons ook volgen op twitter en/of onze LinkedIn-pagina. Daarnaast hebben wij een grote bron van informatie over werk van Panteia op onze nieuws-pagina.

Postadres:
Postbus 7001
2701 AA Zoetermeer

tel: +31 (0)79 322 20 00
fax: +31 (0)79 322 21 01

e-mail: info@panteia.nl

Bezoekadres:
Bredewater 26
2715 CA Zoetermeer